Minst i Hästsverige - men störst på utställning!

Ja, shetlandsponnyn är i särklass den hästras som är bäst på utställning. Varje år arrangeras uppåt ett 30-tal utställningar för shetlandsponnyer runt om i vårt avlånga land. Shetland Nord är en av arrangörerna och utställningarna är kanske det mest efterlängtade och uppskattade bland våra medlemmar. Alla stamboksförda shetlandsponnyer kan ställas ut - hingstar, ston och valacker, gamla som unga. För föl gäller att de själva ännu inte behöver ha fått sitt pass, men både far och mor ska vara stamboksförda shetlandsponnyer.


Vad menas med stamboksförd? Stamboksförda är renrasiga shetlandsponnyer med raskod 38 i sitt id-nummer och pass utfärdat av Sveriges Shetlandssällskap, alternativt motsvarande utländsk stambok för shetland.   


Vad är en utställning?
På utställning bedöms ponnyns rastyp, exteriör och rörelser. Till skillnad från en avelsvärdering, dömer domaren enbart vad den ser för dagen utan att väga in ponnyns tidigare meriter, härstamning eller lämplighet för avel. Man skulle kunna säga att en utställning är en skönhetstävling för hästar.

Ponnyerna är uppdelade i olika klasser efter kön och ålder, samt ibland även efter färg eller storlek. Det vanliga är att standardstora (mankhöjd över 86 cm) och mini (t o m 86 cm) går i olika klasser, men det förekommer även att de tävlar i gemensamma klasser.

Klassvinnare kan kvalificera sig för vidare tävlan om championtitlar och i slutet av dagen samlas de högst bedömda ponnyerna i finalen, där en Best In Show (BIS) och Reserv BIS alternativt Bäst i Motsatt Kön (BIM) utses.














Shetland Nords utställningar är alltid avelsvärderingsgrundade, vilket innebär att ponnyerna kan tillgodoräkna sig resultatet för meriter som dubbelguldsdiplom (gäller treåriga ston) och SUCH, samt bidra med avkommepoäng/meriter för avkommevärdering till sina föräldrar.

Alla regler och utställningsklasser finns beskrivna i Grundpropositionen. Specifika regler som datum, plats, vart man anmäler och så vidare, finns i utställningarnas respektive Småpropp.
Notera att Du med Din anmälan skriver under på att Du tagit del av och förbinder Dig att följa såväl grundproposition som småpropp!












Hur går det till?
Bedömningen börjar med att deltagarna i klassen går på ring. Det görs i skritt i katalognummerordning i höger varv (det är ju ponnyerna domaren vill se). På domarens uppmaning tar sedan den individuella bedömningen vid. Då visas ponnyerna en och en, medan resterande deltagare väntar på sin tur antingen efter ringens långsida (men inte så man skymmer för publiken!) eller precis utanför ringen.

Ponnyn ställs upp med den öppna sidan mot domaren, vilket innebär att den ska stå med vikten jämnt fördelat på alla fyra benen, men med frambenet mot domaren något framför det yttre och motsvarande bakben något bakom det yttre. Går domaren runt ponnyn, får man flytta fram den ett steg så att den hela tiden visar den öppna sidan och om domaren vill titta på ponnyn framifrån, får man ta ett steg åt sidan så att man inte skymmer den. Bettkontroll ingår i bedömningen, så när domaren ber om det, får man visa ponnyns framtänder genom att hålla isär över- och underläpp.










På domarens uppmaning visar man sedan ponnyn i skritt. Det görs på rakt spår. Försök att få ponnyn att kliva på med bestämda men avspända steg. Vänd åt höger och skritta en längd till, tills domaren ber om trav. Vid trav tar man lämpligen ledtygeln i höger hand, för att störa ponnyn så lite som möjligt. Vid ringens kortsida, sakta ner till skritt, vänd till höger och trava en längd till, eller så många domaren önskar se. Visningen avslutas med att ponnyn ställs upp med den öppna sidan mot domaren igen och när denne är klar med sin bedömning, lämnar man plats till nästa ekipage.


När hela klassen blivit bedömd, tas alla in på ring igen och domaren rangerar deltagarna. Har klassvinnaren uppnått tillräckliga poäng, får den tävla vidare i championatet. I klass 3 (ettåriga hingstar och valacker) och 5 (tvååriga hingstar och valacker), går såväl bästa hingst som valack vidare till championatet fastän bara en av dem är klassvinnare, förutsatt att de uppfyller kvalifceringspoängen.
Domaren har även möjligheten att välkomna andraplacerade ponnyer till BIS-finalen - detta sker endast på utställning med Reserv BIS och gäller bara ponnyer som domaren rekommenderar.

Övriga ponnyer får sin kritik och poäng uppläst och får rosett och, i de flesta fall, även ett hederspris, och har därmed tävlat klart för dagen. Protokollet över bedömningen kan därefter hämtas ut i sekretariatet. Kontrollera att det stämmer och att domaren har signerat det - signatur krävs för att kunna ansöka om exempelvis dubbelguldsdiplom och SUCH.


Matchad för utställning
Träna inför utställningen! På så vis lär man sig hur snabbt man ska springa för att ponnyn ska visa sin bästa trav och hur den känns när den skrittar bra. Ponnyn bör vara i god kondition (lagom hull, självklart frisk och i övrigt välmående), för att ha de bästa förutsättningarna på en utställning.

Shetlandsponnyn visas utan knoppar, flätor, schackrutor, glitter eller andra konstlade sätt. Däremot väljer många att dela på manen så att ponnyn har lika mycket på båda sidor av halsen. Taglet på en shetland ska vara långt och rakt och varken klipps eller rycks, mer än att svansen kan klippas så att den inte släpar i backen. Utstickande öronhår och hår utefter käklinjen får trimmas, men inget mer.












Ponnyer som rakas höst/vinter på grund av arbete, får visas, men ett intyg ska bifogas anmälan.


Hingstar från och med det år de blir två, ska vara iförda träns och visas av person över 16 år. För ston och valacker är det valfritt med träns eller grimma.

Vitt, svart eller brunt är en smaksak! Välj något du tycker passar din ponny och som inte döljer för mycket av ansiktet.

Vad det gäller den som visar, så finns det inga regler för klädsel - mer än att hjälm är ett krav för visare som är 14 år eller yngre. Välj det du själv tycker är propert och som inte försvårar visningen av din ponny eller drar uppmärksamheten ifrån den. Och hjälm är förstås aldrig fel, även om man är över 14 år!










Fler frågor om utställning?
Var inte rädd för att kontakta någon i styrelsen eller den ansvarige för aktuell utställning om du har några frågor!